Wat is Matcha thee

Matcha Tea

Matcha is een hele bijzondere thee afkomstig uit Kyoto, een regio in Japan. Deze groene thee heeft een zoetige en ook sterke umami smaak. Een zichtbaar verschil tussen Matcha en andere groene theesoorten: matcha is écht groen! Het wordt gebruikt voor het Japanse thee ceremonie en heeft een specifieke bereidingswijze nodig om de thee tot zijn recht te laten komen. Het maken van Matcha thee is een ideaal moment om een momentje rust te pakken en te genieten van een heerlijk, maar vooral ook gezond kopje thee.

Er bestaan vele soorten thee, ieder met zijn eigen positieve eigenschappen. Vele van deze theeën zijn echter geen echte theeën maar tisanes (kruidenthee). Echte thee, nog steeds zeer gevarieerd, wordt altijd gemaakt van de Camellia sinensis plant, ofwel de enige echte theeplant. Matcha is hier geen uitzondering op, maar wel de moeite waard om kennis mee te maken.

Matcha is gezond

Matcha is namelijk de gezondste thee die er bestaat. Het bevat de hoogste concentraties antioxidanten en polyfenolen (een soort antioxidant), twee belangrijke stoffen die een zeer positieve bijdrage leveren aan je gezondheid. Polyfenolen beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen en hebben een ontstekingsremmend effect, werken (LDL-)cholesterol- en bloeddrukverlagend en verlagen het risico op de ziekte Alzheimer.

Deze vele gezondheidsvoordelen verkrijgt Matcha doordat het een geconcentreerde vorm van groene thee is. Normaal wordt thee van theebladeren getrokken, waarna de bladeren verwijderd worden uit het treksel, maar bij Matcha is dat niet het geval. De groene theebladeren worden bij het maken van Matcha verpoederd en vervolgens opgedronken waardoor je meer uit je thee haalt.

 

Matcha thee kopen

 

De juiste bereiding voor Matcha

Matcha kun je op twee verschillende manieren drinken: usucha en koicha. Beiden hebben een specifieke bereidingsmethode nodig. Zorg er ook voor dat je een hoge kwaliteit Matcha hebt, meestal “Ceremonial” genoemd. Bij een lagere kwaliteit Matcha krijgt de thee sneller een bittere smaak en schuimt hij minder als je hem op de usucha manier bereidt. De bereidingswijzen worden hieronder toegelicht.

Usucha Matcha thee bereiding:

  • Kook vers (mineraal)water voor het maken van je thee. Laat het water afkoelen na het koken of gebruik een waterkoker die het water tot 75 tot 80°C verhit. Usucha betekent vrij vertaald dunne thee.
  • Schep 1 gram Matcha poeder over in een Matcha-kom. 1 gram komt ongeveer overeen met 2 bamboelepels of een halve theelepel.
  • Schenk 80 ml water bij de poeder en klop met een Matcha bamboe klopper gedurende ongeveer 15 tot 30 seconden het mengsel zigzaggend (als een W) totdat er schuim ontstaat.

Koicha Matcha thee bereiding:

Waar bij de usucha bereiding een goede schuimlaag noodzakelijk is, blijft deze weg bij de koicha bereiding. Bij koicha wordt de thee dikker. Koicha betekent ook vrij vertaald dikke thee.

  • Kook vers (mineraal) water voor het maken van je thee. Laat het water afkoelen na het koken of gebruik een waterkoker die het water tot 75 tot 80°C verhit.
  • Schep 4 gram Matcha poeder over in een Matcha-kom. 1 gram komt ongeveer overeen met 2 bamboelepels of een halve theelepel.
  • Giet er een klein beetje koud water bij en klop het mengsel een pasta met een Matcha bamboe klopper.
  • Schenk 40 ml water bij de poeder en klop de Matcha tot een dik en soepel mengsel.

Tips voor bij het maken van Matcha thee

Tip 1: Is je water te heet, dan tast het de thee aan wat ten koste gaat van de smaak. Heb je geen waterkoker met temperatuurregelaar, dan kun je 1 deel koud water mengen met 3 delen kokend water om de juiste temperatuur te verkrijgen.

Tip 2: Je kunt een zeefje gebruiken of de matcha fijn stampen met een Matcha bamboe klopper om klontjes te voorkomen. Hoe fijner de Matcha, des te beter lost het op en hoe lekkerder het schuimt. Fijner poeder zorgt ook dat je minder klontjes krijgt.

Tip 3: Gebruik de juiste Matcha tools. Voor de juiste bereiding van Matcha thee heb je de juiste materialen nodig. Naast een matcha-kom heb je een bamboe klopper nodig. Vervang deze niet met een normale keukenmixer, vooral als je het op de usucha manier wilt bereiden. Je krijgt hier namelijk geen goede schuimlaag mee. Er zijn ook kleine zeefjes en bamboe lepeltjes om de set compleet te maken.

 

Matcha thee klopper

 

Veel gestelde vragen over matcha

Waar is matcha goed voor?

Matcha bevat veel antioxidanten. Dat is goed voor het lichaam en het zou zelfs de veroudering remmen. Zo wordt de kans op hart- en vaatziekten verlaagd. Bovendien bevat matcha onder meer calcium, vitamines A en C, ijzer, eiwit en kalium.

Hoeveel matcha mag je per dag drinken?

In principe is er geen maximum aantal kopjes matcha thee per dag. Thee liefhebbers drinken gemiddeld 1 tot 2 kopjes per dag. Het kan geen kwaad om meer te drinken, want het is een drank die bulkt van de gezondheid.

Hoeveel schepjes matcha per kopje?

De algemene stelregel is om per kopje matcha thee twee schepjes toe te voegen. Dit staat gelijk aan 1 gram. De schepjes kun je toevoegen met een speciale matcha-lepel. Op basis van deze hoeveelheid wordt 100 ml water toegevoegd. Uiteraard is het altijd een kwestie van smaak.

Kun je afvallen met matcha thee?

Afvallen met thee is zeker mogelijk. Dat geldt voor meerdere theesoorten. Sowieso is thee een ideale vervanger voor bijvoorbeeld zoete frisdranken en sappen, waarin veel suiker verborgen zit. Het grote voordeel is dat je thee de hele dag door kunt drinken en ook in elk jaargetijde, warm en koud. Alleen al de overstap naar thee zorgt ervoor dat je kunt afslanken. Bovendien bevat matcha thee een uniek bestanddeel genaamd epigallocatechin gallaat, ook wel afgekort naar EGCG. Dit stofje stimuleert de stofwisseling en ook het aanmaken van vetcellen wordt tegengegaan. Dat maakt matcha tot een perfect supplement voor mensen die willen afvallen. Ook veel topsporters (zoals Lionel Messi) kiezen hiervoor. 

Waarom kun je beter geen matcha drinken op de nuchtere maag?

Het advies is om even te wachten met het drinken van matcha als je net wakker bent of als je een tijdje niks hebt gegeten. Op de nuchtere of lege maag kan het namelijk leiden tot maagklachten, braakgevoelens of misselijkheid. dat is verklaarbaar. Het heeft namelijk te maken met de hoeveelheid tannine in deze drank. Dit kan een verhoging veroorzaken in de zuurgraad van de maag en dat geeft klachten bij mensen met een gevoelige maag. Daarom is het raadzaam om eerst even iets te eten.

Hoe kun je de kwaliteit van matcha beoordelen?

Matcha is een delicaat natuurproduct. De kwaliteit is belangrijk, want het heeft effect op de smaak. Je kunt het op twee manieren beoordelen, voordat je ermee aan de slag gaat. Allereerst is de kleur een goed kenmerk. Goede matcha is namelijk fris, helder en echt groen van kleur. Is dat het geval? Dan kun je naar het tweede kenmerk gaan: hoe voelt het aan? De beste matcha voelt zijdeachtig, fijn en zacht aan. Wanneer matcha van lagere kwaliteit is dan is het product grof en bevat het korrels.

 

matcha vragen

Hoe Matcha geproduceerd wordt

Naast dat het een heel bijzondere bereiding heeft, is het ook een kunst om het te produceren. De Matcha heeft namelijk een heel specifiek proces nodig dat buiten Japan niet nagebootst kan worden. Afhankelijk van de condities en bestanddelen van de grond en het klimaat moet het ook nog eens “Tencha” zijn.

Tencha is hoe de theebladeren worden genoemd voordat ze tot Matcha worden gemalen. Het betekent dat de theeplanten een aantal weken voordat ze geoogst worden beschut. Doordat de planten minder zonlicht krijgen produceren ze minder van het antioxidant catechine die de thee een bittere smaak geeft. Daarentegen zorgt dit proces er voor dat het aminozuur L-theanine meer wordt geproduceerd wat het een zoetige smaak geeft.

Sommige telers kiezen ervoor om na 10 dagen zonlicht nog meer af te schermen (tot ongeveer 90%) waardoor de planten zich uitstrekken om de zon op te zoeken. Hierdoor worden de bladeren dunner, wat de smaak nog verder bevordert.

Na het oogsten moeten de tencha theebladeren binnen 24 uur verwerkt worden. De bladeren worden vervolgens gestoomd, de takjes en nerven verwijderd en gedroogd, waarna ze gemalen kunnen worden tot Matcha.

Al met al is Matcha een bijzondere en uitermate gezonde thee en vanaf nu verkrijgbaar bij De Theespecialist. Mis het niet en probeer het zelf ook!

Tips van De Theespecialist