Oolong thee uit China en Taiwan

Oolong thee

Oolong thee heeft enorm aan populariteit gewonnen in de afgelopen periode. Het heeft in korte tijd de harten van velen gewonnen en staat steeds vaker standaard in de theekist in menig huishouden. Oolong, dat zwarte draak betekent, is een Chinese theesoort die qua smaak het best te omschrijven is als een thee die zich tussen groene thee en zwarte thee begeeft.

 

Productieproces Oolong thee

De gedroogde theeblaadjes van Oolong zijn erg herkenbaar en lijken op kleine bolletjes. Het zijn opgerolde theeblaadjes die tijdens het drogen zijn omgekruld. De productie kent de volgende stappen:

  • Verwelken: na het plukken worden de theeblaadjes gedroogd in de zon. Zo verliezen de blaadjes wat vocht. Dit gebeurt vaak in lage manden van bamboe.  
  • Kneuzen: door de theeblaadjes te kneuzen wordt een groter oppervlak gegenereerd dat kan oxideren.
  • Omscheppen: ter voorbereiding op de volgende stap in het productieproces worden de theeblaadjes omgeschept.
  • Verhitten: door de theeblaadjes kort te verhitten stopt het oxidatieproces.
  • Koelen: na de verhitting worden de blaadjes weer teruggebracht naar de basistemperatuur.
  • Drogen: de volgende stap is om het laatste vocht uit de bladeren te krijgen. Daarom worden de blaadjes nogmaals goed gedroogd.
  • Klasseren: nadat de blaadjes zijn gedroogd is het tijd om de thee te beoordelen.

 

De smaak

Zoals aangegeven, Oolong bevindt zich qua smaak tussen de groene en de zwarte thee. Dit wordt ook wel eens omschreven als half-gefermenteerd. Dat vraagt om een licht-technische toelichting. Groene thee is niet geoxideerd en zwarte thee volledig. Oolongthee is verkrijgbaar met een oxidatiegraad die ergens tussen de 10% en de 75% ligt. Licht-geoxideerde Oolongs zullen daarom meer smaken naar groene thee. Deze smaak is herkenbaar door frisse tonen van citrus. Is de oolong flink geoxideerd dan krijgt het een vollere smaak van zwarte thee die te herkennen is door de smaak van abrikozen of perziken.

De thee wordt voornamelijk verbouwd in China en in Taiwan. De beste Oolongs komen van oudsher uit deze streek en dat heeft te maken met de kwaliteit van de ondergrond en het klimaat. In deze regio komt de theeplant het beste tot zijn recht en dat proef je. Oolong thee komt van dezelfde theeplant als zwarte, witte en groene thee.

Het productieproces zorgt voor het onderscheid. Ook het moment van plukken speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de theesoort en de smaak. Door de thee in een ander seizoen te plukken of de theebladeren vroeg of laat in het groeiproces te plukken worden de verschillen gerealiseerd. 

Oolong thee brengt het beste in de thee naar boven. Het heeft namelijk de volle smaak van zwarte thee en het gezonde van groene/witte thee.

Waar komt oolong thee vandaan?

Oolong thee wordt in meerdere landen geproduceerd. Dit heeft tot gevolg dat de smaak anders is, afhankelijk van het land van herkomst. Deze theesoort kent een rijke historie, maar waar de thee als eerst werd 'ontdekt' blijft een raadsel. China en Taiwan zijn beiden landen waar de Oolong-productie van oudsher hoogtij viert en beide landen claimen ook dat in hun land de bakermat ligt van het smaakvolle natuurproduct. De waarheid ligt verscholen in de geschiedenis en dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven. 

Oolong thee zetten: hoe drink je het?

Doordat Oolong thee met een grote verscheidenheid wordt aangeboden (10% tot 75% gefermenteerd) lopen de zetmethodes ook nogal uiteen. Daarom is het raadzaam om de verpakking te raadplegen voor gebruik. In algemene zin kan worden volstaan met de volgende stelregels:

  • Dosering: 2 gram per kop thee
  • Temperatuur van het water: 80-90 graden Celsius
  • Tijd dat de thee moet trekken: 6 tot 8 minuten
  • Drink temperatuur: 75 graden. Dat betekent dat het wordt aangeraden om de thee na het trekken nog circa 5 minuten te laten staan om af te koelen, alvorens deze op te schenken.

 

Thee kiezen

Welke thee past bij jou? De Theespecialist heeft al het vooronderzoek al voor je gedaan en dat is wel zo gemakkelijk. Wij hebben namelijk de beste Oolong theeën geselecteerd. Een greep uit ons aanbod staat hieronder. Heb je vragen over het kiezen of zetten van Oolong thee? Neem dan even contact op.